Work System

Referenser

BeGlobal - så här kan din resa se ut!

Vad är Beglobal?

Genom företagsanpassad exportcoaching hjälper vi ditt företag att nå nya marknader.

Work System

”Att inse våra begränsningar gav oss nya möjligheter”!

Som företagare och entreprenör är det lätt att tro att man ska och kan klara allting själv. I stället kan det visa sig vara betydligt smartare att fokusera på det man är riktigt bra på och ta hjälp av kunnig expertis med det man inte kan på sina fem fingrar. Ett företag som insett detta och tagit hjälp på sin framgångsresa är Work System i Tenhult.

Work System utvecklar och tillverkar inredning till yrkesfordon. Många av de service- och hantverksbilar du ser rulla på vägarna har förmodligen en inredning och annan utrustning från Work System. Bolaget startade 2009 av David Nord och Jonas Hallenborg. Idag är Kamprad Foundation, ägare till IKEA , en av huvudägarna och på 22 olika anläggningar runt om i landet utför man alla typer av installationer relaterade till transportfordon. Företaget driver också en egen verkstad i Norge och Tyskland.

Expansiv snabbväxare

Work System är det snabbast växande företaget i sin bransch och de expanderar även internationellt. Idag levererar man till företag i hela Skandinavien inklusive Finland samt till Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Belgien och Storbritannien.

Samverkan med Beglobal

En av pusselbitarna i framgångssagan Work System är samarbetet med Beglobal där företaget under ett antal år tagit del av aktiv coaching och rådgivning, deltagit i workshops och seminarier och fått stöd av Beglobals nätverk och internationella kontakter.

Samarbetet har främst handlat om att bistå Work System med att hitta duktiga distributionspartners i bland annat Finland, Nederländerna, Tyskland och Österrike. Ett arbete som också skett i nära samarbete med Beglobals kollegor inom Enterprise Europe Network och genom framgångsrik annonsering på Linkedin.

 

Benedikt Wiesman, Work System AB
Benedikt Wiesman, Work System AB

”En av de viktigaste lärdomarna från dessa etableringar är att det finns inga genvägar. Man måste vara påläst, inte bara om marknaden och branschen. Det krävs också att man förstår de kulturella, affärsmässiga och juridiska skillnaderna och utmaningarna. Här har coachningen och nätverket inom Beglobal varit enormt värdefullt och bidragit till att snabba på vår internationalisering. Vi är otroligt nöjda med upplägget och supporten vi fått”, säger Benedikt Wiesmann på Work System om expansionen och samarbetet med Beglobal.

Etablering i Danmark.

Den senaste internationella etableringen genomfördes under 2020 då företaget gjorde en satsning på att hitta och utveckla en distributör i Danmark. Med goda erfarenheter från Beglobal i bagaget var det inte något svårt beslut att ta hjälp av en konsult och mycket erfaren före detta exportchef som kunde den danska marknaden och dess utmaningar. Work System fick dessutom tipset att söka en internationaliseringscheck via Almi som man sedan också fick beviljad.

Vad är en Internationaliseringscheck?

Checken är utformad för att bistå företag som vill internationalisera sin verksamhet, behöver anlita en expert på utvald marknad, projektanställa för att komma igång i nya länder etc. Kort sagt, anlita extern kompetens för att göra något utöver det vanliga. Man kan få stöd för upp till 50% av projektets godkända kostnad, samtidigt som företaget ska kunna finansiera resterande 50%. Stöd kan beviljas från 25.000 – 250.000 kronor. (Mer information om Internationaliseringschecken hittar du här: Vill du växa på nya marknader – ansök om en check! – BeGlobal )

”Internationaliseringschecken var inte avgörande för om vi skulle genomföra satsningen eller ej. Men den gav oss möjligheten att göra det under 2020. För att korta startsträckan och snabbast möjligt komma igång med den externa konsulten, tog vi än en gång hjälp av Beglobal. Därefter bistod sedan konsulten oss genom hela etableringen – i alla möten och samtal med potentiella samarbetspartners, myndigheter och jurister, och även i de interna processerna. Oerhört värdefullt för oss att ha att sådant kvalificerat stöd hela vägen”, säger Benedikt Wiesmann.

En success story!

Den danska verksamheten är up-and-running sedan maj 2020 och Work System är väldigt nöjda med sin danska samarbetspartner och hur saker och ting har utvecklats.

”Det fungerar väldigt bra! Den distributör vi valt har visat sig vara helt rätt för uppgiften, vilket är ett gott betyg på vårt och konsultens arbete. De har rätt kontakter, stort nätverk, duktiga medarbetare och täcker hela Danmark. De har också alla olika typer av kunder – allt från enskilda hantverkare med en bil till stora företag med en hel bilpark som behöver utrustas”, säger Benedikt Wiesmann.

Ett internationellt varumärke

Den danska verksamheten är helt inordnad under Work Systems varumärke och allt är brandat som Work System. Och den danska hemsidan är en ”kopia” av den svenska.

”Vi tror det är viktigt att var än i världen våra kunder befinner sig så ska de erbjudas samma kundupplevelse särskilt som såväl behoven som lösningarna är desamma”, förklarar Benedikt Wiesmann.

Partnerskap – en smart strategi.

Framgången på den danska marknaden visar att beslutet att gå med en partner istället för att bygga upp allt själva från grunden, var ett riktigt beslut. Men nyckeln till det hela var naturligtvis att man valde rätt partner.

”Med facit i hand kan vi konstatera att vi valde helt rätt. Själva skulle vi ha en chans att nå så långt på så kort tid. Det har varit få problem och allt rullar på i en utmärkt fart och omfattning”, säger Benedikt Wiesmann och fortsätter:

”Att inse sina begränsningar skapar nya möjligheter. Att inte göra allt själva ger oss utrymme att bli ännu bättre på det vi gör bra. Vilket är viktigt då såväl vår affärsidé som våra affärssystem bygger på att vi kan prestera och leverera i ett högt tempo. Därför tvekar vi aldrig att anlita professionellt stöd inom områden som inte tillhör vår kärnverksamhet”.

Kom i kontakt med en av våra Coacher

Helena Bergkvist Dädeby, BeGlobal

Helena Bergkvist Dädeby

malin_jonsson - Personlig exportcoach

Malin Jönsson

Linus Atterby, BeGlobal

Linus Atterby

Therese Carlbrant, BeGlobal

Therese Carlbrant

Magnus Lönnström, BeGlobal

Magnus Lönnström

arrow_upward